Oppmøte på Oslo lufthavn Gardermoen tidlig om morgenen. Sammen flyr vi med KLM via Amsterdam til Lima med ankomst tidlig ettermiddag. Fra flyplassen kjører vi direkte til vårt førsteklassehotell som ligger i den hyggelige bydelen Miraflores. Vi sjekker inn og har resten av ettermiddagen til fri disposisjon. Hvil ut etter reisen ved svømmebassenget, eller dra på oppdagelsesferd i byen.
Etter frokost blir det halvdagssightseeing i Lima, som består av en sjarmerende blanding av gammelt og nytt. Sentrum har mange storslagne bygninger fra den tidligste kolonitiden, da Peru var visekongedømme under den spanske tronen og sentrum for all spansk aktivitet i Sør-Amerika. Lima ble grunnlagt i 1535 av den spanske krigsherren Pizarro, og byr på alt fra den mest fortvilte fattigdom til den ypperste luksus. Vi starter byturen vår på Plaza Mayor og beundrer, fra utsiden, byens katedral, rådhuset og regjeringspalasset, også kjent som House of Pizarro.
Plaza Mayor I Lima
Deretter besøker vi Casa Aliaga, Sør-Amerikas eldste herskapshus fra kolonitiden. Vi kjører så gjennom det mer moderne Lima på vei mot San Isidro, byens finansdistrikt, men også et område med mange parker, hager og eksklusive boligområder. (F)
Etter en god frokost reiser vi til flyplassen for avreise til Arequipa. Ved ankomst har vi transport til vårt hotell. Arequipa, kjent som Den hvite by ligger sør i Peru, ved foten av den 5 822 meter høye vulkanen El Misti.
Arequipa ved foten av El Misti
Byen ble i sin tid grunnlagt av inkaene, men fikk store skader under jordskjelvet i 1868. De mange, hvite husene, som har gitt byen dens kallenavn, er bygget av en spesiell lavastein, silar. Arequipa er i dag et yndet turistmål med mange interessante severdigheter, blant annet det gamle universitetet fra 1828 og Santa Catalina-klosteret som kanskje er Perus mest fascinerende religiøse bygningskompleks fra kolonitiden. Her anbefales et besøk på kvelden (om åpent) da det er opplyst med levende lys overalt. På vår halvdags byrundtur i Arequipa skal vi blant annet besøke San Camilo-markedet, som ble bygget på slutten av 1800-tallet, basert på designene til Gustave Eiffel. Her selges det noe for ethvert behov – urter for behandling av forskjellige sykdommer, blomster, poteter fra ulike deler av landet og flere hekseremedier. Vi stopper også på Plaza Mayor, hovedtorget, beliggende i hjertet av det historiske sentrum av Arequipa og omgitt av mange arkitektoniske perler. Vi beundrer, fra utsiden, den vakre katedralen og kirken Compañia de Jesús, som er rikt utsmykket, blant annet med fargerike fresker og barokkfasade.
Plaza Mayor, Arequipa
Deretter går ferden opp til Carmen Alto hvor vi vil kunne nyte en vakker utsikt over Chilinadalen og den majestetiske Misti. Vi skal også spasere langs brolagte gater i forstaden Yanahuara, kjent for sine store villaer i lavastein og tradisjonelle hager. (F)
Tidlig om morgenen drar vi fra Arequipa for å legge ut på en reise gjennom et område med snødekte vulkaner, ugjestmildt sletteland og sjarmerende landsbyer, på vei mot Colcadalen. Med en dybde på 4 160 meter er Colcadalen en av verdens dypeste daler. Dette underverket fra naturens side skjærer gjennom de høye Andesfjellene, og er to ganger så dypt som Grand Canyon i Arizona.
Colcadalen
Vårt første stopp er i Aguada Blanca nasjonalreservat hvor store flokker av alpakka, guanako og vikunja lever på de røffe slettene. Guanako og vikunja er de eneste ville kameldyrartene i Sør-Amerika, og deres nærmeste slektning er alpakka.
Vikunja ved veikanten
Vi fortsetter langs kanten av krateret til Chucura-vulkanen, fram til Mirador de los Andes, utkikkspunktet til Andesfjellene, i Patapampa. Dette utkikkspunktet, på 4 900 meter over havet, byr på spektakulær utsikt over de snødekte toppene til vulkanene rundt Arequipa.
Mirador de los Andes
Deretter fortsetter vi til byen Chivay og tar det imponerende systemet av terrasseåkre nærmere i øyesyn. Mange av disse terrassene har vært her siden inkatiden. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant før vi sjekker inn på hotellet vårt. Resten av ettermiddagen på egen hånd til å nyte de vakre omgivelsene og hotellets fasiliteter. Middag på hotellet om kvelden. (F, L, M)
Vi har dagen til egne opplevelser. Slapp av i de varme termalbadene utendørs og nyt freden og roen i naturskjønne omgivelser. Lunsj og middag på hotellet. (F, L, M)
Ofisiell video fra Colca Lodge Spa & Hot Springs:
Colcadalen er hjemstedet til andeskondoren, en av verdens største flygende fugler. Vi står grytidlig opp for å reise til Mirador de la Cruz del Condor, utkikkspunktet ca. 1 220 meter over dalbunnen, for å se den majestetiske kondoren sveve, nesten magisk, stadig høyere opp mot den blå himmelen. Fra dette utsiktspunktet vil vi kunne se ut over en av verdens dypeste kløfter, 4 160 meter dyp på det dypeste.
Mirador de la Cruz del Condor
Underveis til Puno, den største byen ved den navngjetne Titicacasjøen, nyter vi vår medbrakte lunsjboks. Ankomst hotellet og resten av dagen på egen hånd. Felles middag på hotellet. (F, L, M)
Titicacasjøen dekker 8 340 km2 og er den høyestliggende seilbare innsjøen i verden, 3 812 meter over havet. Med sitt klare vann og en bakgrunn av mektige, snøkledde fjell, er området ubegripelig vakkert. Halvparten av sjøen ligger i Peru, resten i Bolivia.
Sivbåter ved Uros-øyene, Titicacasjøen
I dag skal vi på en heldagstur til Uros og Taquile, kjente øyer i Titicacasjøen. Første stopp er på de flytende Uros-øyene, en gruppe øyer som fullt og helt er laget av totora-siv fra innsjøen. Sivet vokser langs elvebredden og benyttes blant annet til bygging av husene på øyene, men er kanskje mest kjent for å ha blitt brukt i Thor Heyerdahls sivbåt. På Uros får vi innblikk i beboernes dagligliv og tradisjoner før vi fortsetter over det rolige vannet til den større øya Taquile.
Bebodd siv-øy, Uros ved Titicacasjøen
Taquile-øya er et fredelig sted hvor gamle quechua-tradisjoner fortsatt lever, innbyggerne går kledd i fargerike, tradisjonelle klær og snakker quechua. De driver blant annet jordbruk ved hjelp av terrasser, anlagt av inkaene. Men det mest særegne med Taquiles kultur, er deres strikkearbeider og de vakre, håndstrikkede luene, beltene og andre artikler som de selv ikler seg og tilbyr for salg.
Menn som strikker på Taquile ved Titicacasjøen
Deres strikkeprodukter er kjent som de beste i Peru og Sør-Amerika. Gjestfrihetene er stor, og vi spiser lunsj i et lokalt hjem før vi drar tilbake til Puno. (F, L)
Etter frokost kjører vi til togstasjonen og går om bord i Titicaca-toget til Cusco. Denne togreisen, som tar rundt ti timer, tilbyr en uforglemmelig reise som forbinder de magiske byene Puno og Cusco, fra bredden av den mystiske Titicacasjøen til inkaenes keiserby.
Med tog fra Puno til Cusco - ©PeruRail
La deg begeistre av det fantastiske landskapet i Andesfjellene, de vidstrakte slettene, det glitrende vannet, de blendende fjelltoppene og knutepunktet Juliaca, hvor vi passerer rett gjennom det sentrale markedet. Toget er et av de mest luksuriøse i Sør-Amerika og tar gjestene med på et overdådig eventyr i Pullman-vogner i 1920-tallsstil.
Med tog fra Puno til Cusco - ©PeruRail
Tilbring dagen i elegante omgivelser i salongen, i baren og på den utendørs utsiktsplattformen. Underveis vil du kunne nyte en gourmetlunsj og afternoon tea, og mens du nipper til en deilig Pisco Sour, nasjonaldrinken, vil du bli underholdt av lokale dansere. Ankomst Cusco og transport til hotellet. (F, L)
Inkaenes gamle hovedstad Cuzco ligger 3 400 meter over havet og står på UNESCOs verdensarvliste. Byen ble forsøkt jevnet med jorden av spanjolene, og i dag kan man kun se grunnmurer fra inkatiden med nye bygg som spanjolene bygget, på toppen av disse. Sentrum av byen er preget av historiske bygninger fra kolonitiden.
Cusco
Vi starter vår byrundtur med inkafestningen Sacsayhuaman, som ligger på en høyde over byen. Den er et imponerende eksempel på inkaenes ingeniørkunst hvor steinblokker på mange tonn er hårfint tilpasset hverandre.
Imponerende steinarbeid ved Sacsayhuaman, Cusco
Vi tar inn utsikten over Cusco fra Cristo Blanco, den åtte meter høye jesusstatuen, før vi besøker San Pedro-markedet. Dette er byens viktigste gatemarked med en herlig blanding av farger, smaker og dufter av lokale produkter.
San Pedro-markedet i Cusco - © Coltur Peru
Et par kvartaler unna ligger Qoricancha-templet som inkaene dedikerte til solguden og som sies å ha hatt vegger dekket av gull. Ettermiddagen til egen disposisjon. Grunnet høyden over havet er det lurt å holde et langsomt tempo slik at kroppen venner seg til den tynne luften. (F)
I dag skal vi besøke Urumba, inkaenes hellige dal. Inkaene holdt denne dalen hellig da den var så fruktbar at den kunne gi både to og tre avlinger i året. Inkaene æret og dyrket sol, vann, jord, pumaer og kondorer. De hadde en økologisk forståelse og tankegang, som de fortsatt praktiserer i høyfjellene, mer enn seks hundre år før dette ble et tema i den moderne sivilisasjonen. Først besøker vi det arkeologiske området Moray, beliggende på et platå på 3 500 meters høyde. Området ble brukt som forsøksområde innen landbruk, og er et godt eksempel på hvor avanserte inkaene var når det gjaldt å bygge mesterlige konstruksjoner i harmoni med naturen. Her finnes flere sirkulære, terrasserte fordypninger, hvorav den største er omtrent tretti meter dyp. Disse beundringsverdige terrassene har også et eget vanningssystem.
Terrassene i Moray
Vi fortsetter til Maras, kjent for sine imponerende saltbassenger som har vært i bruk siden inkatiden, og som fortsatt er i drift. De hvite bassengene omkranset av grønne fjellskråninger, er et fantastisk syn.
Saltutvinning i Maras - vært i bruk siden inkatiden
Vi kjører til hotellet vårt for lunsj. (F, L)
Tidlig om morgenen kjøres vi til togstasjonen og går om bord i toget som skal bringe oss gjennom fantastisk natur og frem til den lille stasjonsbyen Aguas Calientes, inngangsporten til magiske Machu Picchu.
På toget opp til Machu Picchu
Hev blikket opp langs en frodig, bratt fjelltopp. På toppen ligger Machu Picchu, og det er umulig å forestille seg at det går en vei dit. Men det gjør det, og den får Trollstigen til å blekne i forhold. Fra togstasjonen går turen med buss opp fire hundre høydemeter, via hårnålssvinger, til den best bevarte inkabyen i Sør-Amerika.
Machu Picchu
På 1500-tallet forsøkte spanjolene systematisk å utrydde alle spor etter inkakulturen. Av en eller annen grunn ble Machu Picchu glemt, etter hvert fraflyttet og til slutt dekket av tett skog, inntil stedet ble gjenoppdaget for omkring 100 år siden. I dag er Machu Picchu Sør-Amerikas største attraksjon og opplevelse. Ikke bare fordi så mange bygninger er så godt bevart, men også fordi beliggenheten er enestående. Vi tilbringer dagen i ruinbyen og får en guidet omvisning og lunsj, før vi returnerer til Aguas Calientes og tar toget tilbake til Ollanta og hotellet vårt. (F, L)
Etter frokost kjører vi til Cusco og flyplassen for å fly tilbake til Lima. Fra flyplassen i Lima har vi transport til Paracas hvor vi skal bo de neste tre nettene. Paracas er et perfekt utgangspunkt for fantastiske naturopplevelser. Underveis kan vi nyte vår medbrakte lunsjboks. (F, L)
Fra vårt hotell The Legend Paracas Resort
Denne morgenen utforsker vi Ballestasøyene, et naturreservat med eksepsjonelt biologisk mangfold. Disse vulkanske øyene, ofte omtalt som Perus Galápagos, byr på dramatisk natur og en høy konsentrasjon av sjøfugler og sjøpattedyr. Når vi nærmer oss øyene kan vi se suler, fregattfugl og skarv kretse over båten, mens kolonier av sjøløver ligger dovne på de steinete holmene.
Sjøløver på Ballestasøyene
Ettermiddagen på egen hånd i Paracas. (F)
Dagen til egen disposisjon. Nyt hotellets fasiliteter eller dra ut på egne opplevelser. Ørkenhalvøya Paracas og Paracas-bukten omfatter et av de mest unike og mangfoldige økosystemer i verden. Hotellet ligger bare fem minutter fra Paracas nasjonalreservat og en kort kjøretur fra byen Pisco og den peruanske kunst- og håndverksavenyen ved El Chaco. (F)
Etter frokost har vi transport tilbake til flyplassen i Lima for hjemreise. KLM har avreise sen ettermiddag. (F)
Vi lander på Schipol midt på dagen, og etter flybytte setter vi kursen mot Oslo lufthavn Gardermoen hvor vi ankommer om ettermiddagen.
F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag